Kan ik een kerndeel aanbieden dat past bij verschillende disciplines? (bijvoorbeeld voertuigen en grafimedia of verkoop en horeca)?

Voor elke sector is een kern ontwikkeld. De kern van een sector bevat die onderwerpen die kenmerkend zijn voor de sector: kennis, houding en vaardigheden die een leerling moet beheersen om in die sector werkzaam te kunnen zijn of een opleiding te kunnen volgen. De kern kan niet los gezien worden van het beroepsgerichte profielvak en de beroepsgerichte keuzevakken en wordt ook niet apart geëxamineerd.

In het profielvak en keuzevakken wordt de kern altijd in een context (een authentieke beroepssituatie) aangeboden. Door de combinatie kern, profiel/keuze – context ontstaan voor leerlingen herkenbare en duidelijke situaties waarbinnen ze leren, aan de hand van praktische opdrachten.

Omdat het in de kern gaat om algemene vaardigheden binnen een context, kan er één kern gelden voor verschillende beroepsgerichte profielvakken binnen een sector. Vaardigheden die de leerling in de kern leert, moet hij in het profielvak en de keuzevakken toepassen/opnieuw gebruiken.

<< Terug naar overzicht