Wij worden gelukkig van blije mensen

Een artikel uit de krant "VMBO werkt!". Alina Thijssen en Kyra Verheijen zijn vierdejaars vmbo-leerlingen en lopen stage op de afdeling Animatie van De Schatberg in Sevenum.
Door middel van artikelen, filmpjes, interviews en publicaties beschrijven we inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Insteek is altijd: hoe heeft een school/een docent vorm gegeven aan het nieuwe vmbo. Heeft u een dergelijk voorbeeld meld u dan bij ons.
Een artikel uit de krant "VMBO werkt!". Alina Thijssen en Kyra Verheijen zijn vierdejaars vmbo-leerlingen en lopen stage op de afdeling Animatie van De Schatberg in Sevenum.
Een artikel uit de krant "VMBO werkt!". Wesley Kievits loopt stage bij een modezaak en verteld over zijn stageplek.
Een artikel uit de krant "VMBO werkt!". Het Roemer Visscher College in Den Haag haalt de praktijk binnen de school door met leerwerkbedrijven samen te werken.
Een artikel uit de krant "VMBO werkt!". Scholengemeenschap Marianum in Lichtenvoorde wil leerlingen betekenisvol laten leen door middel van 'hybride leren'.
Een artikel uit de krant "VMBO werkt!". In dit artikel wordt besproken hoe Jan Donkers door middel van stage zich in zijn loopbaan oriënteert.
Een artikel uit de krant "VMBO werkt!". In dit artikel wordt besproken hoe avo-docenten lessen contextrijken en relevanter kunnen maken.
Een artikel uit de publicatie 'Goed gekozen!' waarin ervaringen van scholen met de invoering van Nieuw VMBO centraal staan. Waar bij het Melanchton in Rotterdam de school voorheen van de leerlingen was, is deze nu weer van de docenten.
Een artikel uit de publicatie 'Goed gekozen!' waarin ervaringen van scholen met de invoering van Nieuw VMBO centraal staan. De heldere nieuwe onderwijsvisie van Ravelijn luidt als volgt: leer van je docent, van elkaar en van jezelf. Elementen die goed aansluiten bij Nieuw VMBO.
Een artikel uit de publicatie 'Goed gekozen!' waarin ervaringen van scholen met de invoering van Nieuw VMBO centraal staan. Nieuw VMBO, in Deventer ook wel NEX genoemd, zorgde bij het Etty Hillesum Lyceum met name voor intensievere contacten met het MBO.
Een artikel uit de publicatie ‘Goed gekozen!’ waarin ervaringen van scholen met de invoering van Nieuw VMBO centraal staan. Schaersvoorde is een netwerkschool die gericht is op de buitenwereld. Ondanks dat oriëntatie op het vervolgonderwijs en werkveld al een bouwsteen is van Nieuw VMBO, de invoering leidde bij de school toch tot veranderingen.
Een artikel uit de publicatie ‘Goed gekozen!’ waarin ervaringen van scholen met de invoering van nieuw vmbo centraal staan. De Daltonprincipes van het Hogeland College in Uithuizen gaan goed samen met de visie van Nieuw VMBO.
Een artikel uit de publicatie ‘Goed gekozen!’ waarin ervaringen van scholen met de invoering van Nieuw VMBO centraal staan. Het Kennemercollege besloot de vmbo-leerlingen in de bovenbouw volgens de uitgangspunten van het Nieuw VMBO te laten werken, terwijl de onderbouw leerlingen leren volgens het GPL concept.
Een artikel over het project Gluren bij de buren. Vmbo-docente Marenka van Toor van het Liemers College in Zevenaar bedacht het project om docenten uit het voortgezet onderwijs (vo) en leerkrachten uit de bovenbouw van het primair onderwijs (po) bij elkaar in de keuken te laten kijken.
Deze krant is bedoeld voor leerkrachten en ouders van leerlingen die dit jaar de overstap maken van de basisschool naar het vmbo.
De Go VMBO krant is speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 om hen te helpen bij het maken van een goede schoolkeuze.
Een artikel over de succesvolle samenwerking tussen het Koning Willem I College in Den Bosch en het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg met als doel de doorstroming van vmbo-leerlingen in het profiel Mobiliteit en Transport te versnellen.
Vmbo-leerlingen van het Christelijk College Schaersvoorde in de Achterhoek mochten afgelopen schooljaar al in leerjaar 3 centraal schriftelijk praktijkexamen (CSPE) doen. Lees in dit artikel de positieve ervaringen.
Lees in dit artikel waarom het Liemers college zich 100 procent in zet op het profiel D&P.
Lees in dit artikel alles over het onderwijsproject VMBO UP!; een manier om écht te gaan ondernemen met leerlingen. Het resultaat: een pop-up shop in het centrum van Veendam.
In dit artikel lees je hoe gemotiveerde leerlingen na het afronden van de basisberoepsgerichte leerweg een jaar later een diploma op kaderniveau kunnen halen op het Van der Meij college.
Veel scholen hebben geen CNC-machine, maar moeten hem volgens het nieuwe examenprogramma wel gaan gebruiken. In dit artikel lees je hoe het Deltion college samen met twee toeleverende vmbo-scholen aan het oriënteren is op de mogelijkheden van een gezamenlijke aanpak.
Hoe werk je als vmbo en mbo samen aan een ‘zachte landing’ en een programma dat leerlingen helpt bij het maken van een goede vervolgkeuze? Lees er in dit artikel meer over.
In dit artikel lees je over de 10 nieuwe profielen van het vmbo. We zetten enkele prangende vragen - en antwoorden - over het nieuwe vmbo op een rijtje.
Door te doen ontdekken leerlingen wat bij hen past. Lees in dit artikel de zaken die belangrijk zijn bij het maken van een keuze voor een beroepsopleiding.
Lees in dit artikel wat de nieuwe beroepsgericht programma’s inhoudt voor het onderwijs.
Vanaf augustus 2016 kent het vmbo tien profielen. Elke school met een vmbo-afdeling biedt één of meer profielen aan. Lees in dit artikel meer over de profielen.
Lees in dit artikel hoe gedurende het LOB-proces leerlingen zichzelf leren kennen en ontwikkelen.
In dit artikel lees je hoe je antwoorden krijgt op al je vragen over het vmbo.
Jan van Nierop, voorzitter van de Stichting Platforms vmbo, ziet Schoolexamenbank vmbo als een hulpmiddel voor docenten om de toetsing op orde te krijgen.
Connie den Boer, docent Zorg & Welzijn aan het Commanderij College in Gemert is coördinator van het redactieteam Zorg & Welzijn. Samen schrijven zij examenopdrachten voor het beroepsgerichte profiel voor in Schoolexamenbank.
Docenten binnen het groene onderwijs werken al langer met Schoolexamenbank vmbo en hebben hier al ervaring mee. Jan de Groot, docent Groen aan Helicon, vertelt over zijn ervaringen.
In dit artikel vertelt Henny van Winsum, coördinator digitaal aanmelden & plaatsen, over de doorstroomformulieren van Landstede Zwolle die worden gebruikt om de overgang van vo naar mbo te vergemakkelijken.
Per 1 augustus 2016 gaat het Vakcollege Tilburg van start met de invoering van het vernieuwd beroepsgericht examenprogramma. In dit artikel licht Babeth Trimbos dit verder toe.
2College Durendael heeft gekozen voor het nieuwe profiel Zorg & Welzijn. Elly Vriens, docent aan 2College Durendael en tevens pilotleider, vertelt in dit artikel over haar ervaringen met deze pilot.
Talenten van leerlingen en de ontwikkeling van leerlingen staan centraal in het VMBO-onderwijs aan SG Newton uit Hoorn. In dit artikel praat Locatiedirecteur Marion Winkelhuis over Talentfactory en LOB.
Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) is een heel wezenlijk bestanddeel in het vmbo-onderwijs aan het Mediacollege in Amsterdam. Peter Nass, decaan & docent lichamelijke opvoeding licht dit toe in dit artikel.
In dit artikel gaat Ineke de Graaf van het ID College in gesprek over LOB. Zij vertelt dat deze school met het vmbo wil gaan samenwerken in de loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) van leerlingen.
De beroepsgerichte programma’s in het vmbo worden vernieuwd, zodat ze straks beter aansluiten op de actualiteit. In dit artikel leest u hoe Nuborgh College Oostenlicht met de hele school het avontuur aanging.
In dit artikel vertelt Dorien Stals, docent-ontwikkelaar en directieadviseur van het Dendron College in Noord-Limburg, over het grote belang van LOB in het onderwijs. Deze school is al in 2007 begonnen met loopbaanleren.
Hans Roorda, decaan en docent van GSG Guido de Brès, vertelt in dit artikel over het vernieuwde LOB op deze school en over het succes hiervan. Bovendien geeft hij een aantal tips.
Een baanbrekend LOB-project in Rotterdam Zuid moet leerlingen in dit stadsdeel helpen aan een kansrijke toekomst. In dit artikel licht Frank Schutte, projectleider van NPRZ, het LOB-project toe.
Het Udens College is zich aan het voorbereiden op de invoering van de nieuwe beroepsgerichte examenprogramma’s. PIE loopt vanwege de pilot voorop, maar de andere sectoren volgen. In dit artikel leest u hoe deze school dit traject ervaart.
Dit artikel gaat over het Beroepscollege Herle en Holz, dat naast de nieuwe profielen werkt aan een onderwijsconcept waarbij de docenten niet meer ‘oberen’, maar leerlingen stimuleren om zelf oplossingen te bedenken.
In dit artikel gaat Patricia Themps van het Maris College Bohemen in Den Haag in gesprek over – onder meer – de integratie van de profielmodulen bij Zorg & Welzijn op deze school.
'We vinden het heel leuk pilotschool zijn, maar het is wel heel erg veel werk’, aldus de docenten van het Eemsdeltacollege in Delfzijl. Zij vertellen over hun ervaringen met de pilot in dit artikel.
’t Ravelijn in Steenbergen geeft in dit artikel haar mening over de pilot Vernieuwing VMBO. Hülya Kocakaya, vakdocente en afdelingsleider Economie & Ondernemen, begon de pilot met haar collega van Zorg & Welzijn met een inventarisatie van de nieuwe profielen.
Buitenschools leren is voor het Actief College in Oud-Beijerland heel belangrijk. Leerlingen van klas 4 gaan iedere vrijdag de hele dag op stage. Dit artikel licht de aanpak van het Actief College toe.
Op 1 september maakt het Calvijn College in Krabbendijke, locatie Kerkpolder, een frisse start met PIE. Daarvoor richten zij een nieuwe technische ruimte in. Dit artikel gaat over de verbouwing van deze school.
Het Commanderij College in Gemert in Zuidoost-Brabant is dit schooljaar gestart met vier profielen en zet in op de samenwerking Dienstverlening en Producten (D&P) en Techniek. Dit artikel licht toe hoe zij dit doen.
Het VO Magazine van oktober 2016 blikt vooruit op het nieuwe schooljaar. In dit artikel komen de vernieuwing van de beroepsgerichte programma's in het vmbo, meer maatwerk ondersteund door ICT en de verdere invoering van passend onderwijs uitvoerig aan bod.
Het Platform Theoretische Leerweg organiseerde in samenwerking met Stichting Leerplan Ontwikkeling, het Platform Bèta Techniek en de Stichting Platforms VMBO - een drietal bijeenkomsten over LOB en het loopbaandossier in de Theoretische Leerweg. In dit artikel leest u de uitkomsten hiervan.
Directeur John Blijenberg van RSG Pantarijn in Wageningen vertelt in dit artikel hoe hij de vernieuwing kan inzetten als een kans om de bestaande programma’s te herordenen en zijn school te profileren.
Volgens de voorzitter van het College van Bestuur, Jan van Nierop, zijn de nieuwe programma’s een zegen voor de afnemende leerlingenaantallen van het DaCapo College in Sittard. In dit artikel wordt deze uitspraak verder toegelicht.
Dit artikel gaat over KTS Teylingen. Op deze school wordt alles op alles gezet om leerlingen programma’s op maat te bieden in een levensechte leeromgeving. De vernieuwing van de beroepsgerichte programma’s biedt nieuwe mogelijkheden voor de school.
Klankbordschool CSG Beilen besloot om mee te doen met de pilot voor de vernieuwing van de beroepsgerichte programma’s. Algemeen directeur Ina Everts vertelt in deze download hoe zij de pilot heeft ervaren.
Het Twents Carmel College heeft praktijkpleinen ingericht en bewust gekozen voor twee stromen. De B-stroom is voor de basisberoepsgerichte leerweg. De C-stroom koppelt de theoretisch/gemengde leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg aan elkaar. Dit artikel licht beide stromen toe.
Op verzoek van docenten is door het platform BWI, in samenwerking met andere platforms, een checklist opgesteld van stappen die genomen moeten worden om de nieuwe examenprogramma’s in te kunnen voeren. In dit artikel kunt u de checklist bekijken.
Dit artikel staat in het teken van de krant 'SAMEN Ondernemen'. In deze krant wordt duidelijk dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar nodig hebben, en dat er ongelofelijk veel synergie in de samenwerking tussen deze partijen zit.